Etkili İletişim ve Beden Dili Yetkinliği Eğitimi

 

Etkili İletişim İçin Beden Dili ve Yetkinliği

Beden dili kullanımının etkili olması iletişim sırasında birçok kapıyı açan bir anahtar gibidir. Her birey çevresiyle farklı yollarla iletişim kurar.

Toplumların birlikte uyum içinde yaşayabilmelerinin ilk anahtarı doğru iletişimi kurabilmektir. İletişim denince aklımıza ilk gelen konuşmak olsa da, bu kavramı destekleyicileri ile birlikte ele almak gerekir. İletişim, bireylerin konuşmalarını beden dilleri ile bir bütün haline getirerek duygu ve düşüncelerini karşısındakilere aktarmasıdır.

En doğru iletişim, farklı araçların birlikte ve tutarlı kullanımı sonucu gerçekleşir. Bu araçlar bazen ses bazen yazı veya resim bazen de jest ve mimiklerdir.



Sözel iletişimde kullanılan kelimeler değişkendir. Bedensel tepkiler ise içgüdüseldir. Bu sebeple duyguları doğrudan iletmektedir ve kontrolü oldukça güçtür. İnsan, ilk olarak beden dili ile iletişime geçer. Sonrasında sözel ifadeleri destek olarak kullanır.

Mutlu ve kendi ile barışık bireylerin sağlıksız ilişkiler kurması mümkün değildir. Tam da bu durumda beden dili güçlü bir şekilde ortaya çıkar. Birey gerekli analizleri yapabilecek eğitime sahipse iletişim halinde olduğu bireylerin sözcük tuzaklarına düşmekten kurtulur, gizlenen ayrıntıların bedensel şifrelerini çözebilir. Böylece kendi iç dünyasının deşifre olmasını önleyebilir.

İletişim sadece sözcüklerle sınırlandırılamaz. Esas olan beden dili ile iletişime nasıl başlandığıdır. Bu yüzden iletişim sırasında ayrı bir öneme sahip olduğu gerçektir.

Türk Kültür Yapısında Beden Dili

Her kültüre has bedensel hareketler vardır. Yıllar içerisinde birikimle oluşmuş ve yeni nesillere aktarılmaya devam etmiştir.

Örneğin başı yana sallama evrensel bir harekettir. Ancak bizde ve Yunanlılarda ‘’hayır’’ anlamı taşıyan bu hareket geriye doğru yapılır.

Beden Dili ve Bölgeleri

Beden dili unsurlarına ayrıldığında yedi grupta incelenir.



Mimikler

Yüz ifadeleri vücudun en dikkat çekici bölgesidir. Darwin’e göre, yüz ifadeleri evrenseldir ve doğuştan gelir. Buna karşı Birdwhistell ve Mead gibi teorisyenler, mimiklerin dille birlikte sonradan kazanıldığını ve kültürlere göre değişkenlik gösterdiğini savunmuştur. Daha sonraki araştırmalarında ise altı temel duygunun ortak ifadelerle anlatıldığı sonucuna ulaşmışlardır. Bu temel duygular: Mutluluk, korku, öfke, hayret, üzüntü ve tiksintidir.

Gözler, mesajların en etkili verildiği organdır. Kişinin;

- Sol üst tarafa bakması görsel hatırlatma ile ilgili sürecidir.

- Sol yana bakması işitsel hatırlatma ile ilgili sürecidir.

- Sol alt tarafa bakması içsel diyalogla ilgili sürecidir.

- Sağ alt tarafa bakması hissetmek ve tekrar hatırlatmakla ilgili sürecidir.

Jestler

Bedensel iletişimin önemli bir parçasıdır. Daha çok iletişim ve anlayış paylaşımını destekler. Kültürlere göre değişebilir. Simgeler bilinçli üretilebilir, spesifik ve keskin anlamlar taşır. Elleri ovuşturmak, kenetlenmiş eller,  elin yumruk şekline getirilmesi, parmağın havaya kalkması gibi hareketlerin her biri birer duyguyu ifade etmektedir.

Başın Duruşu ve Hareketleri

İnsanın iç dünyasının yansıması olan jestlerini ve şematik jestleri ifade eder. Üç temel baş duruşu vardır:

- Başın yukarıda olması

- Yana doğru eğilmesi

- Başın aşağı doğru eğilmesi

 


Bedenin Duruşu

Karşımızdaki kişilere göre oturma şeklimizi seçmek oldukça önemlidir. Oturma biçimi kişilik özelliklerimiz ve iç dünyamız hakkında önemli bilgiler verir.

Bir mekâna girdiğimizde seçtiğimiz konum kendimize olan güvenimizi ve diğer kişiler arasında kendimizi nerede gördüğümüzü belirler.

Giyim

Giyilen kıyafetlerin temiz ve düzgün olması, sözsüz iletişim sırasında öz saygı göstergesi olarak kabul edilir. İkna etme ve kalıcı ilişkiler açısından önem arz eder.

Etkin iletişim ve beden dili birbirinden ayrılamaz, çünkü uzmanlara göre iletişimde beden dilinin etkisi %50’dir. Beden dilinin de bir konuşma şekli olduğunun unutulmaması gerekir. Siz istediğiniz kadar konuşun, anlatın, eğer yüzünüzdeki ifade, jest ve mimikleriniz, bakışlarınız, elleriniz, kollarınız, vücudunuzun duruşu anlattıklarınızı destekler nitelikte değilse, konuşmanızın da pek bir etkisi kalmayacaktır. Doğru ve etkili kullanılan beden dili sayesinde dinleyici sizin heyecanınıza ortak olacak ve enerjinizi hissedecektir. 

Mesafelerin tüm ilişkiler için önemli bir duygusal belirleyici rolü olduğu bilinmektedir. Samimi duygular beslediğimiz kişilere yaklaşma, hoşlanmadığımız kişilere uzaklaşma eğilimi göstermekteyiz. Güvenli alan ve mesafeleri koruma çabamız da beden dili ile kurduğumuz iletişim yollarından biridir.

Her ne kadar yazılı ve sözel iletişim kadar üzerinde durulmasa da başarılı bir iletişim sırasında beden dili kullanımının çok önemli olduğu bir gerçektir.

 

İş Güvenliğinin Tarihçesi Nedir? İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Dönemleri Nelerdir?

Bu kez Türkiye’miz de ve dünyada İş Güvenliği kavramının tarihçesi nden   bahsetmek istiyorum… İnsanoğlu, var olduğu günden beri yaşamını ...

En Yeniler

Powered By Blogger